Het Mysterie van Wereldstad

Ko Lankester; 259 pag; prijs Ä 12,95
Uitgeverij Free Musketeers (ISBN 978 90 484 0024 9)
Is maart 2008 verschenen.

ZoŽ en haar vriendin Varda beschikken over occulte gaven. Samen weten ze de geheimen van de natuur te ontraadselen en ze slagen er zelfs in binnen te dringen in de onderwereld, die wordt beheerst door de mooie, maar ook gevaarlijke Serera. Als Serena ze terug laat gaan naar de gewone wereld, blijkt die veranderd te zijn. Er is nu, in de 19e eeuw, een stad, Wereldstad, die al duizend jaar bestaat, maar die er niet was voordat ZoŽ en Varda naar de onderwereld gingen.

Als het boek begint, zijn er vijf jaar verstreken na deze gebeurtenissen. ZoŽ heeft een huis in het bos gebouwd, op de grens tussen de gewone en de andere wereld, waar ze met drie jonge vrouwen woont. Varda heeft elders een huis gebouwd, eveneens in het schemergebied waar de gewone natuurwetten niet altijd lijken te gelden. ZoŽ leert Delia kennen, een jonge vrouw die met haar dochter in een dorp ver buiten Wereldstad woont. In de loop van het boek wordt Wereldstad steeds ernstiger bedreigd door bendes die de stad aanvallen en uiteindelijk het dorp waar Delia woont verwoesten.

ZoŽ neemt Delia mee naar haar huis en samen proberen ze Wereldstad van de ondergang te redden, maar ze raken de greep op de werkelijkheid langzaam maar zeker kwijt. Er gebeuren vreemde dingen, die niet logisch te verklaren zijn. Voorvallen die elkaar uitsluiten vinden soms allebei plaats. De schijnbaar geordende wereld valt in chaos uiteen. Ook ZoŽ en Varda lijken hier weinig tegen uit te kunnen richten. Ze komen terecht in het dodenrijk en de onderwereld, waar ze het moeten opnemen tegen Serena en tegen Sarkas, een wezen dat door Serena is geschapen. De wereld waarin ze verzeild zijn geraakt is het lichaam van Sarkas, die regelmatig door het dodenrijk zwerft en iedereen verslindt die daarin is terechtgekomen. Ook Delia ondergaat dit lot, maar wordt door ZoŽ en Varda uit de onderwereld teruggehaald.

In het laatste hoofdstuk wordt Wereldstad opnieuw bedreigd door oproerkraaiers die de macht willen grijpen en ditmaal de politie van Wereldstad aan hun zijde hebben. ZoŽ en Varda hebben hun huis moeten opgeven en zijn ingetrokken bij Delia, die na de dood van haar echtgenoot een groot landhuis, net buiten Wereldstad, heeft geŽrfd. ZoŽ heeft schoon genoeg van het zinloze geweld dat Wereldstad al jaren teistert, maar ze kan zich niet afzijdig houden, al lijkt de ondergang van Wereldstad onafwendbaar.

Als je het eerste hoofdstuk van het boek wilt lezen, klik dan hier.

Je kunt het boek bestellen door hier te klikken.