De Groene Man en de Groene Vrouw in Nederland

Tekst Ko Lankester
Foto's Joke en Ko Lankester
582 pagina's met 1110 foto's
Prijs 9,95
Uitgegeven door Circe, 2016

Via onze site als ebook in pdf-formaat te koop. Via WeTransfer wordt de pdf door ons beschikbaar gesteld.

Vanaf de eerste eeuw van onze jaartelling zijn Groene Mannen, Groene Vrouwen en andere Groene Wezens afgebeeld in alle gebieden die behoorden tot het Romeinse keizerrijk.Door de eeuwen heen zijn Groene Wezens talloze malen afgebeeld in de meeste gebieden van Midden- en Zuid-Europa.

Beschrijvingen ontbreken bij de afbeeldingen, dus is een uitleg wel op zijn plaats. Voor ons belichamen Groene Wezens de onverwoestbare levenskracht die alle grenzen overschrijdt. Ze zijn deels mens of dier en deels vegetatie. In de twintigste eeuw is vooral de Groene Man door verschillende auteurs beschreven, maar vaak zijn het vrouwen die de verschillende grenzen doorbreken. Ook dieren worden vaak met vegetatie verbonden. Soms bestaande dieren, zoals een leeuw of adelaar, maar vaak zijn het fabeldieren die lichaamsdelen van verschillende dieren in zich verenigen.

In ons boek De Groene Man en de Groene Vrouw (A3 boeken, 2011) hebben we de verschillende Groene Wezens vanaf de Romeinse tijd belicht. Ook Nederland hebben we in dat boek belicht, met ruim honderd foto's, maar er zijn er veel meer dan we in dat boek konden opnemen. De Groene Man en de Groene Vrouw in Nederland geeft meer dan 1100 foto's, met uitgebreide beschrijving, van Groene Mannen, Groene Vrouwen en andere Groene Wezens die in ons land zijn afgebeeld.

Deze foto's zijn niet eerder gepubliceerd en staan dus niet in ons boek De Groene Man en de Groene Vrouw. Vanaf 2011 hebben we ook andere plaatsen in Nederland bezocht, waar we Groene Wezens hebben gefotografeerd.

De Groene Mannen en Groene Vrouwen op de foto's zijn vrijwel allemaal te bezichtigen: op de gevels van kerken, paleizen en woonhuizen, in musea, kerken en openbare gebouwen. Het boek geeft per stad of dorp een duidelijk overzicht van wat er te vinden is en waar. Er zijn er ongetwijfeld veel meer dan wij hebben ontdekt. Als je er oog voor hebt, zijn ze overal.

De Groene Mannen en Groene Vrouwen op deze pagina zijn te vinden in Amsterdam. In het boek zijn Groene Wezens op vele andere plaatsen in Nederland afgebeeld:

Amsterdam (55 paqina's)
Abcoude (31 pagina's)
Amersfoort (13 pagina's)
Apeldoorn (3 pagina's)
Baarn (1 pagina)
Breda (41 pagina's)
Breukelen (1 pagina)
Den Bosch (3 pagina's)
Den Haag ( 21 pagina's)
Deventer (54 pagina's)
Haarlem (26 pagina's)
Haarzuilens (17 pagina's)
Hoorn (9 pagina's)
Leiden (6 pagina's)
Maarssen (11 pagina's)
Maastricht (10 pagina's)
Nieuwersluis (2 pagina's)
Nijmegen (15 pagina's)
Roermond ( 13 pagina's)
Schoonhoven (12 pagina's)
Utrecht (79 paina's)
Zutphen (7 pagina's)
Zwolle (10 pagina's)

En om af te sluiten nog 24 pagina's met Groene Mannen, Groene Vrouwen en andere Groene Wezens uit onze verzameling.

Om een goede indruk van het boek te krijgen, kun je hier klikken om het stuk over Amsterdam te bekijken.

Het boek is te bestellen door hier te klikken.

Je kunt je opgeven voor deze cursussen