Westerse Goden en Godinnen

Binnen de Wicca worden als regel een Godin en een God vereerd. Beide zijn vanaf de Oudheid onder vele namen bekend. In onze Encyclopedie van Westerse Goden en Godinnen hebben we er tientallen uitgebreid beschreven.

Veel Goden en Godinnen zijn te herleiden tot een oervorm, waarbij de Grote Godin of Grote Moeder wordt vereerd. Ze heerst over het Godenrijk, ook wel de hemel genoemd, over de aarde en over het dodenrijk. Ze brengt vruchtbaarheid en verzorgt al wat leeft, maar laat ook afsterven wat zijn of haar levenscyclus heeft voltooid en neemt ook de zorg voor de overledenen op zich.

De geliefde van de Godin is een Vegetatiegod, die jaarlijks sterft en wordt herboren in de nieuwe vegetatie. Soms is een God zowel de geliefde als de zoon van de Godin, soms zijn dit twee Godin. In Egypte was Osiris bijvoorbeeld de geliefde van de Grote Godin Isis, terwijl hun kind Horus werd genoemd. In andere culturen bracht de dood van de God de nieuwe vegetatie voort. Zo werd in Griekenland Adonis, de gestorven geliefde van Afrodite, voorgesteld door een schaal waarin eetbare gewassen waren geplant.Van Adonis zelf werd trouwens gezegd dat hij uit een mirreboom was geboren.

Op deze pagina worden een aantal Godinnen en Goden beschreven. De tekst is soms overgenomen uit onze Encyclopedie, maar kan ook deels of helemaal nieuw zijn. Op onze reizen naar de landen rond de Middellandse Zee heeft Joke veel foto's gemaakt die op deze pagina's te zien zijn. Klik op de foto's om een grotere afbeelding te zien.

Klik op onderstaande link om de beschrijving van een bepaalde God of Godin te openen.

Aphrodite-Venus
Dionysos
Hekate
Kybele
Medusa