Berk

1 Maan van de langste nacht

Tijd: 10 januari 2020 08.34 uur
Boom: Berk
Trefwoord: Reiniging
Essentie: Dit is een moment om de zaken op een rijtje te zetten. De essentie moet nu duidelijk worden. Wat geen functie meer heeft moet je laten vallen.

Kenmerk
Nadat met Joel de ommekeer heeft plaatsgevonden zullen de dagen weer lengen en zullen de opbouwende krachten in de natuur langzaam aan steeds sterker worden. Het licht van de volle maan in deze tijd geeft een voorproefje van het zonlicht dat in de natuur zal terugkeren.

De boom die we bij deze maan plaatsen is de berk. Het reinigende en beschermende karakter van berkentakken heeft in volksgebruiken door de eeuwen heen een grote rol gespeeld. Oorspronkelijk werd de berk met de Godin vereenzelvigd. Na de kerstening bleef men de levenskracht van de berk als een realiteit zien. Door de eeuwen heen zijn huis en stallen overal in Europa met een berkenbezem gereinigd nadat Midwinter was verstreken. In de herfst stierf al het eenjarige af in de natuur en na Midwinter voelde men de behoefte die sfeer van dood en verderf uit te bannen. De berk werd daarvoor gebruikt.

Berk Berk

Niet alleen reinigt de berk, maar de levenskracht van deze boom brengt ook vruchtbaarheid. Niet voor niets sprongen bruidsparen vanouds over een berkenbezem voordat ze het huis in gingen.

Wij reinigen onze Cirkel met een berkenbezem of, als we in het bos ons ritueel houden, met een berkentak.

Berk Berk

Viering van de Maan van de Langste Nacht
Berk Berk Bescherming en reiniging spelen in deze vaak zo gure tijd een grote rol. Het is een moment om de zaken op een rijtje te zetten en na te denken over de essentie van de dingen. Wat niet belangrijk is, moeten we achter ons laten als we nieuwe plannen een kans van slagen willen geven. Geef in je maanviering aan wat je achter je wilt laten en wat er nog moet veranderen voordat je iets nieuws kunt ontwikkelen. Doe het niet alleen met woorden, maar geef het ook in een handeling vorm.

Benut de reinigende werking van berkentakken om bijvoorbeeld de ruimte waarin je de maan viert grondig schoon te vegen en visualiseer daarbij waar je afstand van wilt doen voordat je het wegveegt.

Versier de ruimte op een manier die het nieuwe begin uitdrukt. Natuurlijk kun je berkentakken neerleggen, maar bedenk wel dat ze aan een heilige boom zitten die je niet zomaar kunt plunderen.

Vraag de boom, hardop of in stilte, om toestemming een tak of twijg te gebruiken. Snij de takken met een scherp mes af en wees spaarzaam hierbij. Alles wat voor jou een nieuw begin uitdrukt is bruikbaar om de ruimte klaar te maken voor de maanviering.

Als je wierook brandt, kun je deze voordat je de ruimte schoonveegt aansteken. Bij deze maan past sandelhout met berkenblad en rozemarijnolie. Aan het eind van je ritueel kun je, als je die hebt, berkenbladwijn of berkensapwijn drinken en daarbij zonnekoekjes eten.

Berk Berk