5 Maan van het ontwaken

Tijd: 19 april 2019 23.19 uur
Boom: Wilg
Trefwoord: Wedergeboorte
Essentie: Elke vernieuwing of verandering heeft zijn prijs. Om wedergeboren te worden is het nodig eerst te sterven.

Kenmerk
De Maan van het Ontwaken valt rond Beltane en de naam wijst op het ontwaken van de levenskracht in de natuur.

De Wilg die we bij deze maan plaatsen staat bekend om haar beschermende en helende krachten, maar tegelijk wordt de wilg geassocieerd met de dood en de donkere kant van de Godin.

De Maan van het Ontwaken heeft dan ook te maken met de cyclus van dood en wedergeboorte, waarin vruchtbaarheid een onmisbare schakel is. Wat sterft keert terug naar de schoot van Moeder Aarde, waaruit het weer herboren zal worden.

Viering van de Maan van het Ontwaken
In de viering van deze maan kun je uitdrukken dat iets nieuws nu echt duidelijk vorm begint aan te nemen. Je kunt dit uitbeelden door een paar weken van tevoren een aantal bonen of zaadjes die bij de tijd van het jaar passen te nemen en de helft hiervan in potjes te zaaien. Je kunt ook zonnebloempitten nemen. Radijs past beter bij de maan, maar de plantjes blijven natuurlijk vrij klein. Denk erover na wat je wilt zaaien en hoe lang het duurt voordat het zal gaan groeien. Als je het goed hebt getimed zijn de plantjes met de volle maan uitgelopen en zo stevig geworden dat je er vertrouwen in hebt dat ze zullen blijven leven en grote gezonde planten zullen worden. Tijdens het ritueel kun je om beurten een pit, boon of zaadje en een uitgelopen plantje in een kring neerzetten. Met deze handeling druk je uit hoe de boon of het zaadje afsterft om herboren te worden als plantje. Schrijf of improviseer er een tekst bij die uitdrukt wat voor jou op dit moment zich zover heeft ontwikkeld dat je er vertrouwen in hebt. Misschien ben je laatst een nieuw project gestart dat nu de kinderziektes achter zich begint te laten. Misschien ben je pasgeleden een nieuwe relatie begonnen en wil je met dit ritueel uitdrukken dat het vaste vormen aan begint te nemen. Misschien wil je gewoon de groeikracht in de natuur met deze maanviering uitdrukken en misschien een klein beetje aan deze uitbundigheid bijdragen.

Je kunt de ruimte versieren met wilgentakken. Wilgen groeien zo snel dat ze best wat takken kunnen missen, maar snij ze liever wat eerder in het jaar, als de sapstroom waar deze maan naar genoemd is nog niet op gang is gekomen. Ook vind je in het voorjaar vaak wilgentakken die zijn gesnoeid en op een hoop gegooid. Het is altijd beter dergelijke takken op te rapen dan zelf een boom te lijf te gaan. Als je genoeg dunne wilgentenen hebt, kun je er in het ritueel een cirkel mee vormen door ze licht te buigen, op de grond te leggen en steeds een volgende twijg hieraan vast te binden tot je de cirkel gesloten hebt. Je kunt ook kransen van wilgentwijgen maken om tijdens de viering te dragen.

De kringloop van het leven wordt niet allen uitgebeeld door de cirkel van wilgentwijgen, maar ook door de broodkrans die tijdens dit feest wordt gegeten. Daarbij kun je paardebloembier of rode klaverwijn drinken. Wilgenbast en rode klaver komen ook terug in de wierook die bij deze maanviering gebrand wordt.